
Ontdek samen met ons de verborgen schatten van onze culinaire erfenis
Het bestuur van de afdelingen Davidsfonds Wortegem-Petegem en Davidsfonds Kruisem hebben de eer en het genoegen jullie van harte uit te nodigen op hun eerste gezamenlijke activiteit, en dit in het kader van het 150-jarig bestaan van het Davidsfonds.
Deze feestactiviteit heeft een uitgesproken historisch tintje en situeert zich hierdoor ook perfect in de week van de “Nachten van de Geschiedenis”.
We bieden jullie een degustatielezing aan, overgoten met hapjes en drank, gebracht door Jeroen Van Vaerenbergh, foodarcheoloog.
Jeroen Van Vaerenbergh (°1979) studeerde in 2001 af aan de KU Leuven als archeoloog.
Door zich jarenlang te verdiepen in archeologische opgravingen in Vlaanderen en Italië raakte zijn verbeelding geprikkeld door de etensresten, die voorouders hebben nagelaten in grachten, kuilen en beerputten. Daar vond hij een schat aan informatie over de eetgewoontes en ingrediënten, die de culinaire geschiedenis van onze voorouders prijsgeeft.
Sinds 2015 combineert hij zijn expertise in de archeologische resten van ons culinair verleden met zijn passie voor voeding vandaag. Een passie, die hem met de paplepel is ingelepeld door zijn grootmoeder, een dorpskokkin voor familiefeesten in de sixties, en verder is gegroeid door het experimenteren met oeroude bereidingen in zijn tienerjaren. Hierdoor ontwikkelde hij een fijn gevoel voor smaak, die de grenzen van de tijd overschrijdt.
Hij trad recent op in 'HET VERHAAL VAN VLAANDEREN' met TOM WAES.
Graag willen we jullie laten kennismaken met de bevindingen van de foodarcheoloog.
We starten met een sprankelend aperitiefje opgeluisterd door historische luitmuziek.
Tijdens de boeiende uiteenzetting van de foodarcheoloog bieden we jullie enkele hapjes aan met uiteraard aangepaste wijnen.