Over Geleid bezoek Duinenabdij Brugge en bijbels belevingscentrum BIBLIA

13 apr
Brugge - Abdij Ten Duinen (Grootseminarie)

Geleid bezoek Duinenabdij Brugge en bijbels belevingscentrum BIBLIA

We nodigen jullie uit voor een uniek bezoek binnen de muren van de Duinenabdij Brugge en het Grootseminarie te Brugge.

zaterdag 13 april 2024 van 14:00 uur tot 17:30 uur

Als culturele vereniging met uitgesproken Vlaams-christelijke wortels kan religie in ons programma niet ontbreken. Het belang van religie en geloof in onze Vlaamse geschiedenis kan nauwelijks overschat worden. De invloed van de Kerk en de vele abdijen op het maatschappelijk leven, de kunsten en de natuur (inpolderingen!) was enorm. Met deze activiteit bieden we jullie een unieke ervaring aan!

We worden verwelkomd voor een gegidst bezoek aan de Duinenabdij te Brugge. Het domein van het huidige Grootseminarie Brugge, een imposant gebouwencomplex omgeven door tuinen, gaat grotendeels terug op de voormalige Abdij Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen. Daar bevinden zich de bezittingen van de voormalige abdijen Onze-Lieve-Vrouw Ten Duinen te Koksijde en Ter Doest te Lissewege. De middeleeuwse handschriften van deze abdijen vormen het hart van de handschriftencollectie van het Grootseminarie.

We krijgen een rondleiding in de abdij met uitleg over haar oorsprong en geschiedenis. Ook een bezoek aan de fameuze grisailles van de graven en gravinnen van Vlaanderen en abten van de Duinenabdij staat op het programma. Abt Johannes Crabbe van Duinenabdij Koksijde (abt van 1457 tot 1488) en de jonggestorven hertogin Maria van Bourgondië (1457-1482) waren er inspirator van. De hertogin staat zelf op een paneel afgebeeld dat nog tijdens haar leven werd gemaakt. Deze panelen behoren tot de Vlaamse topstukkenlijst want hun historisch belang is groot. De oudste zijn afkomstig van de ondertussen verdwenen Duinenabdij Koksijde.

Na het bezoek aan de abdij krijgen we een rondleiding in het gloednieuwe Bijbels Belevingscentrum BIBLIA, gelegen op dezelfde site. BIBLIA is een modern, interactief belevingscentrum en werd gerealiseerd door het gerenommeerde museale ontwerpersbureau Bailleul. We nemen deel aan een hedendaags avontuur in de historische gebouwen van het Grootseminarie Brugge: een reis door de wereld van de Bijbel!

PROGRAMMA

14u00: Rondleiding Duinenabdij en Grootseminarie
15u30: Pauze met koffie en thee
16u00: Bezoek BIBLIA
17u30: Einde activiteit

De rondleiding en het bezoek gaan door op het domein van het Grootseminarie gelegen aan de Potterierei 72 te Brugge, vlakbij de Dampoort.

Met de wagen is de vlotste manier om het Grootseminarie te bereiken. Je kunt parkeren op het domein zelf. Let op: er zijn verschillende ingangspoorten. Neem die waar er vlaggen op staan en volg dan de wegwijzers.

Mocht je niet over eigen vervoer beschikken, aarzel niet dit bij je inschrijving te vermelden. Dan zorgen wij, bestuursleden, wel voor vervoer. Dit mag voor niemand een reden zijn om niet deel te nemen aan deze activiteit!

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 15,00
Standaard € 18,00

Heb je interesse? Gelieve je vooraf in te schrijven want het aantal plaatsen is beperkt.

Schrijf je in bij Patrick Desmarets via een mail naar patrickdesmarets@yahoo.com of bel naar 0473/21.22.30.

Je inschrijving is definitief na ontvangst van het deelnamebedrag op rekeningnummer BE76 6528 2001 0295 van het Davidsfonds Wortegem-Petegem.

Labels: Geschiedenis & ErfgoedReligie & ZingevingZingevingDagevenementActiviteitLokaalCultuurBezoek met gidserfgoedreligieCultuurregio Brugge